Factors of Differences in the Highest Wages of Employees in the Slovak Republic (2020 vs. 2010) - Pacáková, Viera
Článok ponúka výsledky štatistickej analýzy údajov o najvyšších mzdách zamestnancov v SR v roku 2020. Deskriptívna analýza výberových údajov je doplnená o zovšeobecnenie výsledkov na populáciu všetkých zamestnancov, ktorých plat presahuje 99. percentil vzorky, vybranými metódami štatistickej inferencie, ktorými sú pravdepodobnostné modely najvyšších miezd a analýza rozptylu. Analýza sa zameriava na posúdenie významnosti vplyvu vybraných demografických a sociálnych faktorov na najvyššie platy zamestnancov v SR v roku 2020 a ich rozdiely. Skúmanými faktormi sú pohlavie, úroveň vzdelania, región bydliska, označenie povolania a veková kategória. Článok sa zameriava aj na nerovnosti v počte zamestnancov na rôznych úrovniach sledovaných faktorov. Získané výsledky analýzy sú porovnané s výsledkami podobnej analýzy z roku 2010.