Quo vadis sloveský trh práce? Alebo zaujímavá anomália poklesu miery nezamestnanosti v období očakávanej recesie - Oleš, Tomáš, 1996-
Miera nezamestnanosti v slovenskej ekonomike kontinuálne klesá. Ak by sme nestáli na prahu alebo dne hlbokej recesie, silných inflačných tlakov a dramaticky sa prepadajúceho sa trhového sentimentu, išlo by len ďalšie konštatovanie, ktoré by nevyčnievalo z rady. Táto paradoxná situácia si zasluhuje našu pozornosť. V tomto príspevku sa sústredíme na skúmanie krátkodobých ukazovateľov ekonomického sentimentu, očakávanej zamestnanosti a miere nezamestnanosti slovenskej ekonomiky. Ukážeme, že v súčasnosti pozorujeme výraznú anomáliu vo vzťahoch medzi krátkodobými cyklami v ekonomickom sentimente a mierou očakávanej zamestnanosti.