Inštitucionalizácia geografie na Univerzite Komenského v Bratislave v rokoch 1922 - 1926 - Matlovič, René
Tento príspevok sa zaoberá procesom inštitucionalizácie geografie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Vychádzame z chápania inštitucionalizácie akademickej disciplíny ako procesu etablovania a definitívneho obsadzovania katedry riadnym profesorom a etablovania seminára ako základnej inštitucionálnej jednotky fakulty. Diskutujeme o širšom kontexte základných faktorov inštitucionalizácie geografie na univerzitách v strednej Európe. Následne vyzdvihneme prvotné kroky v inštitucionalizácii geografie na Univerzite Komenského v Bratislave. Na základe podrobného výskumu v archíve Univerzity Komenského ukážeme, že proces inštitucionalizácie geografie bol rozložený na obdobie piatich rokov od januára 1922 do decembra 1926. Keďže na Slovensku neboli žiadni špecialisti v tejto oblasti, vznik resp. rozvoj geografie bol možný len vďaka pomoci českých profesorov z Karlovej univerzity v Prahe. Novým zistením je, že etnograf Karel Chotek bol hlavným iniciátorom a aktérom procesu inštitucionalizácie geografie, čo narúša doterajšie tradičné rozprávanie o kľúčovej úlohe Jiřího Viktora Daneša v tomto procese. Filozofická fakulta sa usilovala o stabilizáciu katedry geografie a navrhla F. Štůlu vymenovať za docenta všeobecnej geografie. Tento návrh bol prijatý v decembri 1926, čím sa vyriešila otázka obsadenia stolice. V júni 1926 boli Ministerstvom školstva a národnej osvety schválené aj štatúty Geografického seminára a ProSeminár, takže proces inštitucionalizácie geografie na Univerzite Komenského v Bratislave možno považovať za ukončený.