Vplyv Industry 4.0 na štruktúru pracovnej sily vo výrobe a logistike - Rakovská, Júlia, 1972-
V dôsledku zavádzania nových technológií je dnes možné pozorovať zmeny na trhu práce. V tomto príspevku sme sa pokúsili analyzovať vplyv zavádzania nových technológií a inovácií na štruktúru pracovnej sily v Slovenskej republike. Ručná práca sa bude postupne automatizovať pomocou robotov. Vo výrobných priestoroch budú prevládať automatické a programované výrobné zariadenia. Ľudia budú tí, ktorí nad nimi prevezmú riadiacu a kontrolnú činnosť. Nárast počtu kvalifikovaných pracovníkov s vyšším vzdelaním v kombinácii so zvyšujúcou sa produktivitou výroby demonštruje vplyv prvkov Industry 4.0. Dá sa očakávať, že ďalšie inovatívne zmeny si vyžiadajú aj vyššie počty kvalifikovanejších pracovníkov, pričom pre menej kvalifikovaných bude potrebné nájsť iné príležitosti na trhu práce.