Využitie dronov v rámci eko-dopravy - Gajdová, Denisa, 1977-
Drony sa vo svete, ale aj na Slovensku stávajú pojmom, ktorý sa bude skloňovať čoraz častejšie. V podstate ide o bezpilotné lietadlá na takzvané diaľkové ovládanie, najčastejšie v podobe vrtuľových strojov, vyvinuté v minulosti na vojenské účely. Ľudia však v dnešnej dobe začali vnímať ich obrovský potenciál využitia. Či už sa to týka kontroly odľahlých miest, ochrany prírody, údržby majetku, poľnohospodárskeho využitia, záchranných akcií a mnoho ďalšieho. Vďaka klesajúcim nákladom sa drony stali dostupnými pre každého. Môžu ich použiť na vytváranie jedinečných fotografií a videí z vtáčej perspektívy alebo jednoducho poslúžia ako zábavné spestrenie pre nadšencov lietajúcich strojov. To všetko sa dá ľahko zneužiť. Práve z tohto dôvodu boli pre ne stanovené podmienky a pravidlá. Najznámejšie drony sú kvadrokoptéry so štyrmi vrtuľami, ale môžeme sa stretnúť aj s trikoptérou (tri vrtule), hexakoptérou (šesť vrtúľ), oktokoptérou (osem vrtúľ) atď.. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že čím menej vrtúľ má dron, tým je agilnejšie. Vyšší počet vrtúľ zase pridáva na stabilite. Kvadrokoptéry predstavujú zlatú strednú cestu, čiže sú vhodným kompromisom pre oba tieto varianty. Výrobcovia sa snažia odlíšiť aj spôsobom ochrany vrtule, čo je riešené rôznymi variáciami. Vzhľadom na cenové rozloženie dronov sa pohybujú od niekoľkých desiatok až po niekoľko tisíc eur. Cena sa líši najmä podľa toho, či je dron vybavený kamerou. Keď má kameru, cena sa mení v závislosti od úrovne kvality kamery, kde nemožno očakávať také zábery napríklad vo Full HD rozlíšení ako pri drahších dronoch za nižšiu sumu. Dôležitú úlohu zároveň zohráva aj stabilizácia, použitý materiál a celková výbava.