Vývoj nákladov kontajnerovej prepravy v období pandémie a energetickej krízy - Zuzik, Jozef, 1985-
Námorná preprava je dôležitým odvetvím globálnej ekonomiky. Bez lodnej dopravy by nebol možný medzikontinentálny obchod, preprava surovín, dovoz ani vývoz cenovo dostupných potravín a priemyselného tovaru. Cieľom príspevku je popísať vývoj sadzieb za prepravu pomocou kontajnerových lodí v období pandémie covid 19 a energetickej krízy, ako aj jednotlivých faktorov, ktoré tieto sadzby ovplyvňujú. Sadzby za prepravu kontajnerových lodí boli pozorované na základe vývoja indexov, ktoré ich odzrkadľujú. Sledované bolo obdobie od januára 2021 do konca októbra 2022. Pod vplyvom rôznych faktorov bolo možné počas sledovaného obdobia pozorovať vysoký nárast sledovaných indexov, ktorý bol vystriedaný poklesom nákladov na prepravu.