Ekonomický rast v kontexte ekológie a Industry 4.0 - Vavrová, Katarína, 1960-
Cieľom príspevku je priblížiť a analyzovať ekonomický rast v kontexte ekológie a Industry 4.0. Vysvetliť ekonomický rast a jeho pozitívny vplyv na životné prostredie a podnikanie prostredníctvom využívania inovatívnych technológií. Prvá časť príspevku je zameraná na samotný prístup Industry 4.0, popisuje vývoj priemyslu, jeho princípy. Meranie ekonomického rastu je najrozsiahlejším ukazovateľom celkovej výkonnosti ekonomiky, akým je hrubý domáci produkt, v kontexte zelenej ekonomiky je predmetom ďalšej časti príspevku. V praktickej časti príspevku analyzujeme rast priemyslu a klimatické zmeny. V tejto časti analyzujeme vývoj HDP a emisií skleníkových plynov, prístup k čistým palivám a technológiám v domácnostiach. Záver príspevku je venovaný ekologickým otázkam, prirodzeným riešeniam priemyselného rastu. Spomenieme aj Informačné a komunikačné technológie Industry 4.0. Záver príspevku je venovaný vývoju globálnych teplotných anomálií, rozboru poznatkov z danej problematiky.