"Ne základnám!" ako občianska iniciatíva bezpečnostného dispozitívu - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Cieľom tohto príspevku je retrospektívne analyzovať iniciatívu Ne základnám ako súčasť bezpečnostného dispozitívu. Teoreticky bude vychádzať z foucaultovskej tradície v bezpečnostných štúdiách. Práca bude analyzovať korene hlavných predstaviteľov iniciatívy, ciele a záujmy zakladateľov a zároveň ideologické pozadie iniciatívy, metódy a stratégie, ktoré využívali jej lídri ako aj adresátov ich nátlaku, spôsoby, akými bol projekt financovaný a kto sa najviac na jeho financovaní podieľa a napokon organizačnú štruktúru a spoluprácu s inými subjektmi. Záver príspevku sa bude venovať odkazu iniciatívy Ne základnám pre český bezpečnostný dispozitív a otázke, či sa iniciatíva Ne základnám dá zaradiť medzi sociálne hnutie aktoré typické prvky obshauje.