Determination of Jet Pump Performance when Eliminating Borehole Hydrates - Aleksandrovich, Panevnik Denis
Analytická závislosť tlaku na vstupe do sacej komory prúdového čerpadla od pracovného prietoku bola získaná na základe hodnoty tlaku stanovené v charakteristických úsekoch ejekčného systému vrtu v súlade s režimami prúdenia vrtu pracovnej tekutiny vo svojich prvkoch. Navrhovaná rovnica zahŕňa hydrostatický tlak vrtu, tlakovú stratu v medzikruží a pracovnú dýzu prúdového čerpadla, ako aj relatívnu výšku vytvorenú ejekčným systémom. Podľa výsledkov simulácie pracovný proces prúdového čerpadla, tlak vo vrte bol stanovený ako nepriamo úmerný pracovnému prietoku a priamo úmerné pomeru zmiešavacej komory prúdového čerpadla a plôch pracovných trysiek. Tryskové čerpadlo umožňuje dvojnásobné zníženie tlaku vo vrte v porovnaní s hydrostatickým tlakom. Trvanie procesu eliminácie hydrátu a požadovaná rýchlosť pohybu ejekčného systému vo vrte sú určené hĺbkou a intenzitou tvorby nánosov, teplotou, konštrukciou prúdového čerpadla a pracovným prietokom. Získané výkonové charakteristiky potvrdzujú možnosť využitia prúdových čerpadiel na elimináciu hydrátov na povrchoch podzemných zariadení vrtu.