Antidumpingové opatrenia a ich vplyv na zahraničnoobchodné vzťahy Európskej únie s Čínou - Juhás, Henrich, 1995-
Európska únia využíva politiku ochranných obchodných nástrojov voči dovozu tovarov z tretích krajín, ktorý potenciálne ohrozuje jej domácich výrobcov. Dovozy niektorých tovarov z Číny do Európskej únie sú často realizované s využitím nekalých obchodných praktík, najmä vo forme dumpingu. Z dôvodu ochrany svojho vnútorného trhu EÚ implementuje ochranné obchodné opatrenia voči čínskemu dovozu vo forme antidumpingových ciel. Hlavným cieľom príspevku je preskúmať vývoj a vplyv antidumpingových opatrení na dovoz tovarov z Číny do EÚ s prihliadnutím na efektivitu zavedených opatrení. Príspevok tiež poukáže aj na perspektívy fungovania týchto nástrojov v budúcnosti a predloží možnosti ich zlepšenia v rámci zahraničnoobchodných vzťahov medzi EÚ a Čínou.