Measuring the Effectiveness of a Nonprofit Organisation - Majdúchová, Helena, 1963-
Efektívnosť je základným parametrom výkonnosti každého subjektu. Chápe sa ako relatívna veličina, ktorá vyjadruje pomer medzi výstupmi a vstupmi. Na analýzu efektívnosti môžeme použiť rôzne hodnoty ukazovateľov, ktoré vyjadrujú pomer výstupov (zisk, výnosy...) k vstupom (aktíva, práca, náklady...). Cieľom predkladaného príspevku je poukázať na podstatu, význam a možnosti merania efektívnosti neziskovej organizácie, následne na ich efekty a riziká. Cieľ výskumu je naplnený prehľadom teoretických názorov domácich a zahraničných autorov na uvedenú problematiku a prezentáciou uskutočnených výskumov v tejto oblasti a v aplikačnej rovine je doplnený prehľadom vybraných finančných ukazovateľov merania efektívnosti. vo zvolenej právnej forme neziskovej organizácie.