Hodnotenie podnikateľského prostredia a koronakríza – prípad Slovenskej republiky - Potoma, Radoslav, 1992-
Príspevok sa zaoberá klastrovou analýzou a popisuje, čo je to klaster. Cieľom príspevku je rozdeliť krajiny Európskej únie na jednotlivé klastre na základe vybraných premenných a indexov čerpaných z databázy Štatistického úradu EÚ a najmä z Eurostatu. Autori opisujú základné informácie o klastrovej analýze a klastroch, popisujú samotné ukazovatele, ako sú hrubý domáci produkt, zamestnanosť a hrubá pridaná hodnota, následne klasifikujú krajiny Európskej únie do jednotlivých klastrov na základe vybraných indikátorov pomocou programu SAS Enterprise Guide 6.1. Autori pracovali s údajmi získanými za roky 2014 až 2019. Hlavnou myšlienkou bolo zdôrazniť vývoj a možné zmeny, ktoré nastali medzi členskými štátmi EÚ.