Business Registration in the European Union in the Context of the Business Environment - Dolná, Mária, 1989-
Skvalitnenie podnikateľského prostredia malých a stredných podnikov by malo byť veľkou výzvou pre krajiny Európskej únie. MSP sú čoraz dôležitejšou súčasťou ekonomického systému každej krajiny. S cieľom kategorizovať krajiny Európskej únie a zhodnotiť vzťah medzi počtom vznikajúcich podnikov a kvalitou podnikateľského prostredia s ohľadom na mieru vnímanej korupcie sme ako indikátor vnímanej miery korupcie zvolili Index vnímania korupcie. index obchodnej registrácie podľa NACE. Aj keď podnikateľské prostredie zohráva nevyhnutnú úlohu pri zakladaní a zdravom fungovaní podnikov, nepodarilo sa nám preukázať, že krajiny, ktoré disponujú najvyšším nárastom nových registrovaných podnikov, vykazujú aj nízku mieru vnímanej korupcie. Najlepším príkladom je Rumunsko.