Inštitucionalizácia ochrany osobných údajov v EÚ a v krajinách V-4 - Harakaľová, Ľubica, 1963-
Ochrana osobných údajov sa stala významnou oblasťou ochrany ľudských práv najmä v súvislosti s technologickým pokrokom vo svete, keď výmena akýchkoľvek údajov je možná online. EÚ významne prispieva k ochrane osobných údajov prijímaním legislatívnych opatrení a najmä uložením povinnosti transponovať normy EÚ do národnej legislatívy. Dôležitým nástrojom ochrany osobných údajov občanov členských štátov EÚ je vytvorenie nezávislej národnej autority, ktorá je aj represívnym orgánom voči porušeniam príslušnej legislatívy. Cieľom článku je popísať štruktúru fungovania národných autorít na ochranu osobných údajov a na príklade vybraných ukazovateľov popísať ich činnosti. V článku sme využívali databázu právnych aktov EÚ Eur-lex, webové stránky národných úradov a ich výročné správy.