Ukazovatele merania výkonnosti manažmentu služieb informačných technológií - Bednarčíková, Diana, 1996-
Podnikateľské subjekty potrebujú mať prehľad o výkonnosti svojich informačných technológií z dôvodu ich nevyhnutnosti a dôležitosti v podnikaní. Informačné technológie si vyžadujú riadenie a preto existuje procesne orientovaný prístup zameraný na riadenie IT, ktorý sa označuje riadenie služieb informačných technológií (ITSM). ITSM potrebuje správnu štruktúru podpory, aby sa lepšie pochopil výkon, výsledky a príležitosti na zlepšenie. Meranie výkonnosti riadenia služieb informačných technológií je dôležité, pretože kvantifikovanými ukazovateľmi sa má možnosť zlepšiť fungovanie podnikových procesov a jej celková efektívnosť. Kľúčové ukazovatele výkonnosti ITSM by sa mali používať na zlepšenie postupov a praktík. Cieľom vedeckého príspevku je zmapovať ukazovatele v oblasti riadenia služieb IT.