Vplyv pandémie COVID-19 na hrubý domáci produkt a obchod v krajinách V4 - Štofová, Lenka, 1989-
Cieľom príspevku je posúdiť dôsledky pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom na hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa v krajinách V4 (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko). Na tento účel sa zohľadnil vývoj z teórie konvergencie pre panelové dáta, ako aj údaje z databázy Eurostat za roky 2011 – 2020. Tieto štatistické informácie sa analyzovali aj prostredníctvom prístupov grafického zobrazenia výsledkov korelácie. Získané výsledky ukazujú, že pandémia eliminovala znaky konvergencie, čo prinieslo nové výzvy do budúcnosti. Z hľadiska odporúčaní sa navrhuje, aby Európska únia a medzinárodné organizácie navrhli nástroje na podporu globálne vyváženého rozvoja, ktoré zabránia následkom presahujúcim sociálno-ekonomické dôsledky prebiehajúcej pandémie.