Vplyv pandémie Covid-19 na vývoj strednej dĺžky života v krajinách V4 - Megyesiová, Silvia, 1969-
Stredná dĺžka života mužov a žien sa v posledných dekádach postupne zvyšovala. Bod zlomu v kontinuálnom raste však nastal v dôsledku celosvetovej pandémie COVID-19. V dôsledku pandémie došlo k utlmeniu resp. k poklesu ekonomického rastu, jej prejavy boli zreteľné v demografických procesoch a to špeciálne vo výraznom zvýšení úmrtnosti osôb. Zvýšená úmrtnosť sa následne prejavila v poklese strednej dĺžky života. Stredná dĺžka života v krajinách V4.