Financial Planning in Slovakia: Results of Empirical Research - Morvai, Ján
V tomto príspevku sa zdôraznil jeden z najdôležitejších problémov súčasnosti: finančná gramotnosť a jej dôležitosť v našom živote. Podľa viacerých štúdií musí byť finančná gramotnosť na primeranej úrovni, a to nielen u mladšej, ale aj u strednej a staršej generácie. Finančná gramotnosť je znalosť, ktorá umožňuje ľuďom rôzneho veku pochopiť fungovanie a dôležitosť financií. Pomáha ľuďom robiť správne rozhodnutia vo vhodných situáciách. Denne je vnímaná jej dôležitosť pri bežných výdavkoch a finančných termínoch. Autori analyzovali finančnú gramotnosť obyvateľstva a finančné plánovanie v slovenských domácnostiach, najmä v prípade mladej generácie. Cieľom autorov bola veľkosť vzorky aspoň 400 ľudí, ale skutočná veľkosť vzorky bola 463 ľudí. Keďže autori použili metódu snowball, výskum nemožno považovať za reprezentatívny. Zozbierané údaje boli analyzované v štatistickom softvéri a okomentované. Výsledky ukázali, že staršia generácia venuje väčšiu pozornosť pri plánovaní svojho dôchodku, aj keď sa nemôže často držať svojho plánu.