Exclusivity Clause in Lease Agreements for Commercial Premises from the Perspective of Slovak and European Competition Law - Winkler, Martin, 1975-
Cieľom tohto príspevku je definovať, po analýze platnej právnej úpravy a judikatúry vo viacerých európskych krajinách a Súdneho dvora EÚ kritériá, podľa ktorých možno nájomné zmluvy s doložkou exkluzivity považovať za v súlade s európskym a slovenským právom. Pomerne častou praxou pri uzatváraní nájomných zmlúv obchodných priestorov v obchodných centrách je požiadavka nájomcov voči prenajímateľom na takzvanú exkluzivitu, t. j. požiadavku neprenajímať obchodné priestory v tom istom nákupnom centre svojim konkurentom alebo naopak – tzv. požiadavka prenajímateľov voči nájomcom zahrnúť do nájomných zmlúv tzv. rádiusovú klauzulu, kedy nájomca nemôže uzavrieť nájomnú zmluvu na iný obchodný priestor v určitom priestore v určenej vzdialenosti od obchodného centra.