Abbreviations in Modern Business Correspondence and Their Pedagogical Implications - Kapráliková, Ivana, 1974-
Cieľom nášho príspevku je načrtnúť časté používanie abreviačných procesov v súčasnej písomnej obchodnej korešpondencii a poukázať na spôsoby tvorby skratiek v tejto špecifickej oblasti angličtiny. Vo svetle najnovších trendov ekonomizácie reči v obchodnej komunikácii je tvorba skratiek vysoko aktuálna, a preto sa zameriavame na analýzu špecifického obsahu písomnej obchodnej korešpondencie. Pre lepšie pochopenie problematiky ekonomizácie reči a obchodnej korešpondencie bližšie definujeme súčasnú obchodnú komunikáciu so zameraním na písomnú korešpondenciu. Metódou korpusovej analýzy kvalitatívne popisujeme zákonitosti a nepravidelnosti pri tvorbe skratiek extrahovaných, čo nám umožňuje zistiť, ktoré abreviačné javy sú odrazom reálnych charakteristík žargónu obchodnej korešpondencie. Výsledok našej analýzy sa odráža aj v jej pedagogických dôsledkoch.