Exchange Rate and Economic Stability During Crises: Case Study Syria - Mkiyes, Hussein, 1996-
Cieľom článku je zmerať vplyv výkyvov reálneho výmenného kurzu sýrskej libry na kľúčové makroekonomické ukazovatele sýrskej ekonomiky počas obdobia 1961-2020 kvôli analýze úlohy reálneho výmenného kurzu pri dosahovaní ekonomickej stability. Od roku 2011 trpelo sýrske hospodárstvo ničivou vojnou, ktorá ovplyvnila všetky ekonomické a sociálne aspekty podnikateľskej činnosti, ktoré viedli k vysokej fluktuácii a nestabilite makroekonomického ekosystému. Počas prvých 40 rokov štúdie sa politická stabilita v Sýrii nepretavila do ekonomickej stability na makroekonomickej úrovni. Navyše za posledných 11 rokov politická nestabilita zhoršila ekonomickú situáciu. Na dosiahnutie cieľa tejto štúdie sme použili autoregresný a jednoduchý regresný model na rôznych makroekonomických premenných vrátane reálneho výmenného kurzu. Výsledky ukazujú, že reálny výmenný kurz má výrazne pozitívny vplyv na platobnú bilanciu, infláciu, medzeru HDP a negatívny vplyv na reálny HDP, mieru nezamestnanosti, peňažnú zásobu (M2).