Postkolonializmus: perspektíva podrobených ako východisko skúmania - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Čo je to postkolonializmus? Kolonializmus a počiatky postkolonializmu. Orientalizmus. Problematické reprezentovanie podrobených. Ambivalencia, hybridita a mimikry. Európa ako provincia a alternatívne modernity. Postkoloniálne predstavy spoločenstiev, koloniálne cesty k vzniku a budovaniu národov.