Glossing an Argument: Reformulation and Exemplification in L2 Master’s Theses - Guziurová, Terézia
Po rozsiahlom výskume o metadiskurze v akademickom písaní, tento článok skúma jednu črtu textového metadiskurzu, kódové glosy - v angličtine napísané akademické texty v úrovni L2. Štúdia vychádza z Hylandovho metadiskurzného modelu, ktorý charakterizuje kódové glosy ako zariadenia, ktoré rozpracúvajú propozičné významy preformulovaním alebo vysvetlením toho, čo bolo povedané. Čitateľom teda môžu pomôcť pochopiť zamýšľaný význam autora alebo prispieť k vytvoreniu presvedčivých argumentov. Korpus pozostáva zo 48 anglických diplomových prác úrovne L2 reprezentujúcich tri disciplíny – lingvistiku, literatúru a metodiku výučby anglického jazyka (ELT) v celkovom rozsahu takmer 950 000 slov. Výsledky sú porovnané s odborným písaním reprezentovaným anglickými L1 výskumnými článkami z rovnakej disciplíny.