Gender Inequalities in Remuneration of Social Workers – Clusters of Selected EU Countries - Lukáč, Jozef, 1991-
Problematika rodových rozdielov má v histórii hlboké korene. Tieto problémy sa ďalej premietajú do sociálneho prostredia a jednotlivých sociálnych vzťahov. Muž je na základe svojich fyzických daností vnímaný ako vodca, žena je prirodzene chápaná ako podriadená svojmu vodcovi. Toto tvrdenie pretrváva v mnohých krajinách ešte aj v 21. storočí a spôsobuje nerovnosti v sociálnom prostredí. Skúmanie rodových diferencií je preto stále aktuálna téma, dotýkajúca sa nerovnosti žien a mužov na pracovisku s čím súvisí ich nerovnomerné a často diskriminujúce odmeňovanie. Príspevok je zameraný na zhlukovanie vybraných krajín EÚ vzhľadom na vybraný ukazovateľ, ktorý odzrkadľuje rozdiel v odmeňovaní mužov a žien. Téma rodových rozdielov a jeho reflexia v sociálnej práci patrí stále k aktuálnym témam, ktorým je potrebné venovať pozornosť. Problematika rodových rozdielov je súčasťou sociálnej práce, kde existuje stále priestor na realizovanie výskumov a štúdií venovanej tejto problematike.