The Post-War Population Conscripition in Slovakia in 1946 - Šprocha, Branislav
Povojnová situácia v bývalom Československu bola komplikovaná. Vo veľkej miere chýbali vhodné, spoľahlivé a aktuálne údaje potrebné na riešenie viacerých naliehavých sociálnych problémov. Keďže v prvých mesiacoch a rokoch po 2. svetovej vojne nebolo možné z rôznych dôvodov vykonať nové sčítanie obyvateľstva, padlo rozhodnutie pripraviť náhradné riešenie v podobe dvoch samostatných povojnových sčítaní obyvateľstva. Tento článok si kladie za cieľ predovšetkým identifikovať hlavný účel povojnového sčítania obyvateľstva na Slovensku v roku 1946, spôsob jeho realizácie, obsah údajov, ktoré vyprodukoval, ich spracovanie a publikovanie.