Environmental Reporting and Performance of Nigerian Listed Oil and Gas Firms - Olabisi, Jayeola
Štúdia skúmala environmentálne správy a výkonnosť kótovaných ropných a plynárenských firiem v Nigérii. Štúdia prijala metódu ex-post facto návrhu výskumu využívajúcu existujúce údaje z financií vybraných firiem. Populáciu štúdie tvorilo k roku 2021 trinásť kótovaných firiem, z ktorých desať bolo zámerne vybraných na základe dostupnosti výročných správ a účtov. Sekundárne údaje boli extrahované a výsledky testu jednotkových koreňov informovali o prijatí Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL) a techník korekcie chýb. Štúdia zistila pozitívny a významný vzťah medzi nákladmi na environmentálne riadenie (EMC) a ROCE (p<0,05), tiež pozitívny, ale nevýznamný vzťah medzi nákladmi na ochranu životného prostredia (EPC) a ROCE (p>0,05). Medzi nákladmi na environmentálny výskum a vývoj (ERDC) a ROCE však existoval negatívny a významný vzťah (p<0,05). Štúdia dospela k záveru, že vykazovanie environmentálneho účtovníctva prispelo k výkonnosti firiem nigérijských kótovaných ropných a plynárenských firiem. Preto by tieto firmy mali byť nákladovo efektívne a efektívne pri plánovaní environmentálnych aktivít na zlepšenie výkonnosti firiem.