Readiness of the Czech Republic to Join the Euro Area - Mentlík, Roman
Česká republika je členom Európskej únie od roku 2004. Ako členský štát je povinná vstúpiť do eurozóny po splnení všetkých maastrichtských kritérií. Pevný dátum prijatia jednotnej európskej meny zatiaľ nie je stanovený. Česká republika nespĺňa niektoré kritériá. O zavedení eura sa neustále diskutuje medzi odborníkmi, zástupcami bánk, politikmi, podnikateľmi, zástupcami Hospodárskej komory ČR a rôznych združení, študentmi ekonómie a širokou verejnosťou. Cieľom tohto príspevku je zhodnotiť priebežné plnenie maastrichtských konvergenčných kritérií v Českej republike a identifikovať vzťah medzi skutočnou a vnímanou infláciou. Príspevok reflektuje nové aspekty, ktoré vygeneroval nedávny vývoj na finančných trhoch za posledné 2 roky, vrátane COVID-19 a ruského útoku na Ukrajinu. Vzhľadom na to, že nie všetky štatistiky odrážajú najnovší vývoj, niektoré tabuľky a grafy to neodrážajú na sto percent. Z vykonaných analýz vyplýva, že jediným kritériom, ktoré je v súčasnosti splnené, je úroveň verejného dlhu (udržateľnosť sa bude posudzovať v čase podania žiadosti). Bezproblémové prijatie eura verejnosťou je spojené so zvýšeným vnímaním inflácie nad skutočnú infláciu. Túto situáciu by mali riešiť aktéri hospodárskej politiky v rámci prípravy na vstup do eurozóny. Dôležitosť vládnej komunikačnej a vysvetľovacej kampane potvrdili krajiny v podobnej pozícii. Od februára tohto roku čelí Európa a celý svet novej geopolitickej situácii. Ozývajú sa hlasy, ktoré volajú po tom, aby sa Európa stala silnejšou, kompaktnejšou, možno smerom k federácii, vrátane posilnenia pozície spoločnej meny. Preto je to vysoko aktuálna téma. Konečné rozhodnutie v Českej republike o začatí procesu prijatia eura a stanovení dátumu vstupu do eurozóny je na vláde ČR v spolupráci s Českou národnou bankou.