Comparison of Operational Costs for Fixed-Route Bus Service and Demand Responsive Transport Systems. The Case of Kosice Region - Slovakia - Štofa, Tomáš
Problematike trvalej udržateľnosti verejnej dopravy je neustále venovaná pozornosti vlády aj výskumu. Jedno z možných riešení, doprava reagujúca na dopyt (DRT), môže zvýšiť dostupnosť vo vidieckych oblastiach, zlepšiť kvalitu služieb, ako aj znížiť náklady. Tento príspevok odhaduje prevádzkové náklady na rôzne typy vozidiel v DRT v osobokilometroch a porovnáva ich so súčasnými nákladmi na štandardnú autobusovú dopravu na rok 2021 a analyzuje kapacitu, vyťaženosť a ceny lístkov autobusovej dopravy na pevných trasách. Ako ukazujú výsledky, v mnohých prípadoch sú náklady na DRT v porovnaní so štandardnou autobusovou dopravou vyššie, ale zvýšením obsadenosti vozidiel môže DRT priniesť úsporu až 66 %. Používanie áut, ale aj car-sharing vykazuje vyššie náklady, čo súvisí najmä s nízkou prepravnou kapacitou. Ako najvhodnejšie vozidlá DRT boli označené mikrobusy.