Jednotlivé sankcie v pracovnom práve - Hrtánek, Ladislav
Vyvodenie sankcií zamestnávateľa voči zamestnancovi predstavuje krajné riešenie. Preto, aby zamestnávateľ mohol voči zamestnancovi vyvodiť sankcie, je nevyhnutné, aby nastali obligatórne zákonné predpoklady pracovnoprávnej zodpovednosti v danom prípade. V prípade zamestnanca je navyše potrebné zisťovať aj zavinenie, a to obligatórne. V prípade, že nastanú obligatórne predpoklady pracovnoprávnej zodpovednosti, zamestnávateľ môže ale nemusí v súlade so Zákonníkom práce uložiť zamestnancovi sankciu v danom prípade. Najzávažnejšou sankciou za protiprávne konanie zamestnanca je skončenie pracovného pomeru.