Zmeny v zákone o slobode informácií - Mičudová, Tatiana
Dňa 8. novembra 2022 schválila Národná rada SR zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z.n.p. (ďalej len "novela infozákona"). Novela infozákona bola v Zbierke zákonov SR publikovaná ako zákon č. 428/2022 Z. z. a účinnosť nadobudla dňa 1. januára 2023. Cieľom novely infozákona je zavedenie novej právnej úpravy, ktorá vyplýva z aplikačnej praxe, vďaka ktorej by sa odstránili viaceré funkčné nedostatky a prostredníctvom ktorej by došlo k rozšíreniu informačnej povinnosti o nové subjekty. Novela ďalej precizuje niektoré definície pojmov, ktoré zákon č. 211/2000 Z. z. používa a zároveň upravuje aj niektoré procesné aspekty sprístupňovania informácií pre ich ľahšiu a efektívnejšiu dostupnosť.