Stabilization With Fiscal Policy - Kocherlakota, Narayana R.
Existuje dlhodobý konsenzus, že makroekonomická stabilizácia by sa mala opierať o menovú politiku, nie o fiškálnu politiku. Tento článok prehodnocuje tento pohľad pomocou analytického modelu HANK (Heterogeneous Agent New Keynesian Model), ktorý je parametrizovaný tak, aby pripustil bublinu vo verejnom dlhu. V tejto súvislosti je možné stabilizovať infláciu alebo produkciu v reakcii na agregátne šoky iba obmenou fiškálnej politiky (t. j. paušálnymi jednotnými transfermi). Na rozdiel od toho, keď je bublina verejného dlhu veľká, nie je možné stabilizovať infláciu ani produkciu len zmenou úrokových sadzieb (menová politika).