Agricultural Commodity Markets and the Turn of the Month Effect - Árendáš, Peter, 1986-
Efekt prelomu mesiaca (Turn of the month effect -ToM) je kalendárna anomália, keď sa väčšina výnosov aktíva sústreďuje do niekoľkých dní okolo konca starého mesiaca a začiatku nového. Až doteraz vyšetrovanie ToM efektu bolo zamerané hlavne na akciové trhy. Tento dokument však skúma prítomnosť efektu ToM na ôsmich kľúčových trhoch s poľnohospodárskymi komoditami (kakao, káva, kukurica, bavlna, ryža, sója, cukor, pšenica) s použitím troch rôznych alternatív okna ToM v období rokov 2001–2021. Výsledky ukazujú štatisticky významný ToM efekt na trhoch s ryžou, kávou a cukrom. Ďalšie výsledky ukazujú, že vzor ToM sa zmenil počas pandémie COVID-19 a že v prípade komodít so štatisticky významným efektom ToM, efekt ToM možno efektívne použiť na presvedčivé prekonanie investičnej stratégie typu buy & hold.