Telehealth in Wound Management: It Will Not Replace Experts, But It Can Significantly Help (Not Only during the Pandemic) - Grešš Halász, Beáta
Telezdravie (telehealth) je v súčasnosti veľmi využívanou modalitou poskytovania zdravotnej starostlivosti v oblasti manažmentu rán. Okrem výhod má však aj svoje úskalia. Tento odborný príspevok je prehľadom vybraných aktuálnych a relevantných štúdií rôzneho dizajnu zameraných na problematiku manažmentu chronických rán s využitím telezdravia. Súčasnosť svetových zdravotníckych systémov podporuje telezdravie ako legislatívne, tak prakticky. Systém slovenského zdravotníctva žiaľ nedeklaruje želateľný/možný rozvoj v tejto oblasti napriek pozitívnym príkladom fungovania a existujúcim metódam implementácie či už z hľadiska právneho alebo praktického v zahraničí. Príspevok vysvetľuje aktuálne požiadavky starostlivosti a služieb v zdravotníctve, ujasňuje pojmy, v prehľade aktuálnych výskumov uvádza príklady a fungovanie telezdravia v oblasti manažmentu rán, deklaruje zväčša pozitívny prínos telezdravia a jeho modalít, a v závere sumarizuje potrebné kroky k implementácii telezdravia do praxe aj v našej krajine.