Financial Performance of Tourism Businesses under the Influence of Measures Related to COVID-19 - Lukáč, Jozef, 1991-
Všetci vieme, že šírenie ochorenia COVID-19 prinieslo pre celý svet značné obmedzenia, ktoré úzko súvisia aj s podnikateľskou činnosťou firiem. V dôsledku opatrení vlády SR boli niektoré podnikateľské subjekty obmedzené vo výkone svojej činnosti. Na dosiahnutie cieľa sme okrem všeobecných logických metód použili aj hierarchickú aglomeratívnu zhlukovú analýzu. Ako metódu zhlukovania sme zvolili wardovú metódu. Wardova metóda minimálneho rozptylu je aglomeratívna (zlučovacia) hierarchická metóda. Zo slovenských podnikov v oblasti cestovného ruchu najviac podnikov obsahoval klaster 3, ktorý obsahoval 16 podnikov. Tento najpočetnejší a dominantný klaster má priemernú hodnotu ukazovateľa aktív 8546978 €. Na Slovensku v rámci pomoci podnikom cestovného ruchu na vládnej úrovni bola v rámci schémy vyhlásená výzva, v rámci ktorej bolo možné čerpať pomoc za mesiace apríl až október 2020. Táto pomoc mala pokryť stratu 10 % z ich tržieb podnikateľom v gastronómii a cestovnom ruchu.