A Methodological Proposal for the Sociocultural Valuation of Ecosystem Services - González-Yebra, Óscar
V posledných rokoch sa dosiahol pokrok smerom k začleneniu sociokultúrneho hľadiska do hodnotenia ekosystémových služieb. Skúmajú sa nové metódy sociokultúrneho hodnotenia. Tento článok navrhuje nový metodologický prístup k sociokultúrnemu hodnoteniu ekosystémových služieb. Nový metodický prístup je založený na kombinácii dvoch rôznych postupov merania: tradičnej Likertovej stupnice a modelu Kano. Pri vývoji a aplikácii sa bude posudzovať prípad ekosystémových služieb poskytovaných lesmi. Uplatnením navrhovanej metodiky by sa zlepšila citlivosť a konzistentnosť sociokultúrnych hodnotení ekosystémových služieb a uľahčil by sa vývoj longitudinálnej analýzy.