Working Capital Management in the Food and Beverage Industry: Evidence From Listed European Companies - Hakan, Özkaya
Optimalizácia obežných aktív a zdrojov ich financovania je pre firmy veľmi dôležitá pre udržanie ich existencie s najvyššou mierou ziskovosti. Empirické dôkazy z potravinárskeho a nápojového priemyslu o účinkoch riadenia pracovného kapitálu (WCM - Working Capital Management) na ziskovosť sú však vzácne a zmiešané. Cieľom tejto štúdie je pochopiť, ako rôzne zložky WCM ovplyvňujú ziskovosť kótovaných európskych spoločností v oblasti potravín a nápojov (F&B). Na tento účel bola použitá metodológia statických panelových údajov na testovanie vzťahu medzi ziskovosťou a WCM meraným cyklom konverzie hotovosti a jeho komponentmi. Výsledky naznačujú negatívny vzťah medzi ziskovosťou a cyklom konverzie hotovosti.