The Invisible in the Czech Republic: When the Social System Is Expensive and Inefficient - Blaha, Filip
Česká republika patrí medzi východoeurópske ekonomiky, ktoré napriek socialistickej minulosti ekonomicky dobiehajú západnú Európu. Okrem zvyšovania sociálneho blahobytu a celkového národného dôchodku je však tento proces prirodzene spojený s istou formou príjmovej a majetkovej nerovnosti, ktorá je v moderných trhových ekonomikách úplne prirodzená. Existencia sociálneho systému je teda akýmsi kompromisom medzi filozofiou liberalizmu a rovnoprávnosti, ktorý má vytvárať určitú formu sociálnej súdržnosti, ktorá má pôsobiť ako pevný bod v súčasnej podobe trhovej ekonomiky.