Klamstvá, polopravdy a manipulácia - Soroková, Tatiana
Počas obdobia pandémie, vojny na Ukrajine, rôznych kríz majú deti možnosť vnímať mnohé dezinformácie a priame klamstvá, ktoré sa opakovanou expozíciou začali byť samozrejmosťou. To, že sa spoločnosť musí vrátiť do etických noriem a princípov, je želaním pedagogických pracovníkov. S klamstvom sa stretávame v bežnom i profesionálnom živote veľmi často. Býva zdrojom literárnych spracovaní, divadelných hier, zápletiek, detských filmov a odhalenie klamstva vždy pre dieťa predstavuje proces, ktorý ho drží v napätí. Vyberá si hrdinu, ktorému nadržiava v klamstve alebo naopak, nevie sa dočkať spravodlivého rozúzlenia zápletky. Takto funguje aj bežný život bez filmového plátna avšak s reálnejším imperatívom či nádejou, že klamstvo a zlo bude potrestané a pravda a čestnosť zvíťazia.