Použitie kurzu pri prepočte cudzej meny na eurá z pohľadu zákona o DPH - Jurišová, Anna
Vysporiadanie daňovej povinnosti podľa zákona o DPH v správnej výške je v mnohých prípadoch podmienené použitím správneho kurzu pri prepočte cudzej meny na eurá. Osoba, povinná platiť daň, je teda povinná počas celého kalendárneho roka používať len jeden spôsob prepočtu, t.j. buď bude používať kurz ECB na všetky transakcie, faktúrované v cudzej mene, alebo kurz podľa colných prepisov. Použitie kurzu podľa colných prepisov je pre platiteľa jednoduchšie z dôvodu, že tento kurz sa v priebehu kalendárneho mesiaca nemení tak často, ako kurz NBS.