Dobrovoľné príspevky na verejné statky: spoločenskoekonomické súvislosti a význam občianskeho crowdfundingu - Sirakovová, Eva, 1994-
Prienik behaviorálneho prístupu do ekonomických modelov a tvorba politiky sa v poslednej dobe pomerne rozšírila. Zasiahlo to aj oblasť financovania a poskytovania verejných statkov. V súčasnej ekonomicky zložitej situácii nastolila otázku, či je možné financovať aj verejné statky a služby súkromným sektorom. Prehľad alternatívnych mechanizmov financovania verejných statkov s osobitným dôrazom na dobrovoľný príspevkový mechanizmus. Vysvetlenie, ktoré faktory motivujú ľudí k dobrovoľne prispievať na financovanie verejnoprospešných projektov. Skúmané je správanie a sociologické faktory ako altruizmus, reciprocita a podmienená spolupráca jednotlivcov prispievať na financovanie verejných statkov. Jedným z existujúcich alternatív je občiansky crowdfunding, ktorý poskytuje inštitucionálny mechanizmus pre individuálnu dobrovoľnosť.