Green Development Needs Significant Developments in Reducing Bureaucracy: Case Study of Lithuania - Mickute, Karolina
S cieľom bojovať proti škodlivým vplyvom zmeny klímy a zhoršovania životného prostredia sa Európska únia (EÚ) zaviazala premeniť sa na modernú, konkurencieschopnú ekonomiku, ktorá efektívne využíva zdroje. Medzi mnohé z jej iniciatív a nástrojov patrí plán obnovy NextGenerationEU (NGEU) zameraný na poskytovanie finančnej podpory členským štátom EÚ a ich obyvateľom v oblasti zeleného rozvoja. Hlavná časť zodpovednosti leží na úrovni členských štátov, keďže sa od štátov vyžadovalo, aby prišli s vlastnými plánmi na implementáciu plánu obnovy. Napríklad plán Litvy sa zameriava na zabezpečenie energetickej nezávislosti a rozšírenie infraštruktúry zelenej energie zvyčajne prostredníctvom dotácií alebo kompenzácií za alternatívnu energiu.