Postavenie Európskej únie vo svetovej ekonomike - Zagoršeková, Natália, 1991-
Identifikácia vývojových trendov postavenia meniacej sa Európskej únie vo svetovej ekonomike, a to vo vzťahu ku kľúčovým ekonomickým veľmociam 20. a 21. storočia. Porovnanie postavenia Európskych spoločenstiev a Európskej únie na základe údajov zo Svetovej banky s viacerými silnými ekonomikami. Na základe výsledkov možno konštatovať, že Európska únia si udržiava svoje postavenie najmä vďaka postupnému rozširovaniu počtu členov, a aj napriek tomu stráca postupne svoje relatívne postavenie vo svetovej ekonomike nielen v porovnaní s novými veľmocami, ale aj v porovnaní s USA.