Wage Inequalities within Genders: Evidence from the Slovak Republic - Harman, Jakub, 1996-
Príspevok skúma mzdové nerovnosti v rodovom kontexte v Slovenskej republike v rokoch 2005-2020 na úrovni ôsmich krajov Slovenska. Zdrojom údajov je štatistická databáza DataCube Štatistického úradu SR. Mzdové nerovnosti na trhu práce sú dlhodobým problémom súčasnej spoločnosti. Cieľom tohto príspevku je objasniť a identifikovať trh práce a sociodemografické faktory ovplyvňujúce mzdové nerovnosti na trhu práce v Slovenskej republike. Predpokladáme, že vyššia ponuka práce povedie k zvýšeniu mzdovej nerovnosti, keďže zamestnávatelia majú k dispozícii viac potenciálnych pracovníkov na jedno pracovné miesto, čo tlačí mzdy nadol. Noví pracovníci na trhu práce majú zvyčajne menej skúseností v porovnaní s tými, ktorí prax získavali počas dlhšieho obdobia. V dôsledku toho je ich mzdová sadzba nižšia a mzdové nerovnosti sa zväčšujú. Počet odpracovaných hodín je tiež ukazovateľom na strane ponuky práce. Obmedzenia tohto výskumu spočívajú vo veľmi zlej dostupnosti údajov o rodových nerovnostiach v SR. Ide však o prvú štúdiu, ktorá analyzuje fenomén v rámci rodových nerovností v podmienkach prevládajúcich v Slovenskej republike. Navrhujeme nový model kontroly dopytu a ponuky na trhu práce a sociodemografických faktorov ovplyvňujúcich nerovnosti. Náš príspevok otvára priestor pre ďalší výskum v danej oblasti.