Aktuálne zmeny v pracovno-právnych vzťahoch - Teplická, Katarína
Cieľom tohto príspevku je poukázať na základné zmeny, ktoré ovplyvnia pracovno-právne vzťahy medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Pracovno-právne vzťahy sú upravované v Zákonníku práce č. 311/2001 Z. z. Zmeny v pracovno-právnych vzťahoch schválila NR SR ako návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Zákonník práce. Cieľom návrhu bolo vykonanie transpozície smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1152 o transparentných a predvídateľných pracovných podmienkach v Európskej únii a smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1158 o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami. Zmeny v pracovno-právnych vzťahoch prinesú zmeny medzi zamestnávateľom a zamestnancom pri výkone pracovnej činnosti.