How Does Price Insurance Alleviate the Fluctuation of Agricultural Product Market? A Dynamic Analysis Based on Cobweb Model - Fu, Jianru
Potravinová bezpečnosť je veľmi dôležitá pre všetky krajiny. V súlade s tým je poistenie cien poľnohospodárskych výrobkov dôležitým nástrojom na udržanie potravinovej bezpečnosti. Táto štúdia využíva tradičný model pavučiny na vytvorenie matematického rámca na skúmanie vnútorného mechanizmu poistenia poľnohospodárskych cien, ktorý môže zmierniť nestálosť poľnohospodárskeho trhu. Následne sa skúma vplyv poistenia cien poľnohospodárskych výrobkov na ponuku poľnohospodárskych produktov. Zistenia ukazujú, že elasticita ponuky väčšiny poľnohospodárskych produktov je väčšia ako elasticita dopytu, pričom trhy s poľnohospodárskymi produktmi predstavujú prirodzenú divergenciu. Poistenie cien poľnohospodárskych produktov mení krivku ponuky poľnohospodárskych produktov znižovaním ich elasticity ponuky, následne pozitívne vplýva na znižovanie cenových výkyvov a stabilizáciu výstupov. Poistenie cien poľnohospodárskych výrobkov môže za určitých podmienok dokonca zmeniť trhy s poľnohospodárskymi výrobkami, čo umožní prechod od divergencie ku konvergencii.