Vliv socioekonomického statusu na výskyt depresivních symptomů v populaci Česka – výsledky EHIS 2019 - Kuklová, Marie
Vplyv socioekonomických faktorov o výskyte symptómov depresie v českej populácii. Analýzy vychádzajú z prierezového európskeho prieskumu zdravia (EHIS) z roku 2019. Výsledky z týchto analýz ukazujú individuálny aj kombinovaný efekt vzdelania, ekonomickej aktivity a príjmu. Pomer pravdepodobnosti symptómov depresie je najvyšší u respondentov so základným vzdelaním, ktorí sú nezamestnaní a ľudia s nižším príjmom. Socioekonomický status je výrazne spojený s príznakmi depresívneho stavu.