Audit ako významný nástroj zabezpečenia trvalo udržateľného rozvoja - Kňažková, Veronika, 1986-
V dnešnej dobe plnej zmien je kľúčovým aspektom úspešnosti účtovných jednotiek udržateľnosť reagujúca na rozmanité výzvy moderného sveta s cieľom maximalizovať hodnoty v ekonomickej, sociálnej a environmentálnej sfére. Slovenská stratégia trvalo udržateľného rozvoja charakterizuje trvalo udržateľný rozvoj ako cielený, dlhodobý, komplexný a synergický proces, ovplyvňujúci podmienky a všetky aspekty života na lokálnej, regionálnej a globálnej úrovni s cieľom kvalitne uspokojovať biologické, materiálne, duchovné a sociálne potreby a záujmy ľudí. Otázkou trvalo udržateľného rozvoja sa v súčasnosti v značnej miere zaoberajú účtovnícka a audítorská profesia. Profesionálni účtovníci sú stredobodom informačných tokov a rozhodovania, pričom majú schopnosť spájať finančné a nefinančné informácie. Dôveru v tieto informácie a informácie týkajúce sa zabezpečenia trvalo udržateľného rozvoja zvyšujú uisťovacie služby poskytované rôznymi poskytovateľmi záruk s rôznym profesionálnym zázemím, odbornými znalosťami a zručnosťami v oblasti informácií o udržateľnosti. Napriek silnej konkurencii na trhu sa profesia audítora stala dominantným komplementom v snahe zabezpečenia udržateľnosti.