Application of Digital Educational Resources and Methods in Inclusive Education - Yersultanova, Aitkul
V súčasnosti inkluzívny vzdelávací systém v našej krajine (Kazachstanská republika) čelí jednej z hlavných výziev. Inkluzívne vzdelávanie je proces výučby zameraný na začlenenie všetkých žiakov, ktorí vyžadujú osobitnú podporu a prístup ku kvalitnému vzdelávaniu, do bežného prostredia, kde je vytvorená prístupná a podporujúca atmosféra bez bariér v učení. Článok skúma význam digitalizácie vo vzdelávaní a rozvoj vyučovacieho procesu pre zvyšovanie pedagogických kompetencií učiteľov. Upozorňuje sa na osobitosti využívania informačno-komunikačných technológií u detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Na integráciu predmetu informatika a vytvorenie potrebných technologických nástrojov sa využívajú rôzne digitálne vzdelávacie technológie. Na základe medzinárodných skúseností v inkluzívnom vzdelávaní sa kľúčové prístupy a moderné počítačové technológie aplikujú na zabezpečenie pohodlného a relevantného vzdelávacieho prostredia a riešenie situačných riešení. Výskumné zistenia naznačujú, že využívanie moderných technológií a multimediálnych zdrojov v inkluzívnych triedach prispieva k rozvoju samostatnosti žiakov a vytváraniu dostupných vzdelávacích príležitostí.