Pružný pracovný čas - Mrukviová Tomiová, Sandra
Pružný pracovný čas môžeme definovať ako druh pracovného režimu, pri ktorom sa zamestnancovi poskytuje možnosť voľne disponovať jemu určenou pracovnou zmenou. Predpokladaným výsledkom zavedenia pružného pracovného času je zvýšenie efektivity pracovnej činnosti zamestnancov na jednej strane a lepším zabezpečením ich potrieb na strane druhej. Čo predstavuje uplatňovanie pružného pracovného času?