Digital Services Trade between China and V4 Countries - A Study of Trade Complementarity and Regulatory Restrictiveness - Zheng, Xiaosong
Obchod s digitálnymi službami určite zohral dôležitú úlohu v inovácii mechanizmu bilaterálnej obchodnej spolupráce medzi Čínou a Vyšehradskou skupinou (V4), ale komplementárnosť ich bilaterálneho obchodu s digitálnymi službami bola málo preskúmaná. Autori skúmajú komplementárnosť obchodu krajín V4 s digitálnymi službami s Čínou na základe UNCTAD klasifikácie IKT- povolené služby. Výsledky ukazujú, že krajiny V4 sa s Čínou dopĺňajú najmä v oblasti vzdelávacích služieb, poplatkov za duševné vlastníctvo, architektonických a inžinierskych služieb. Zistenie, že regulačná heterogenita digitálnych služieb medzi Čínou a krajinami V4 negatívne súvisí s ich bilaterálnym obchodom. Čína a krajiny V4 by preto mali lepšie posilniť synergiu regulačnej politiky pre budúcu obchodnú spoluprácu v oblasti digitálnych služieb.